NEUHAUS – WIJN EN CHOCOLADE A MATCH IN HEAVEN

Wijn en chololade: Match made in heaven!

Wanneer één van de bekendste sommeliers van België samenwerkt met de uitvinders van de Belgische pralines dan moet het resultaat wel uniek zijn. En dat is het ook! De Wine Pairing collectie die Sepideh Sedaghatnia ontwikkelde met Neuhaus is heel verfijnd en eigentijds en zal zonder twijfel zowel de chocoladeliefhebbers als de wijnkenners kunnen bekoren.

Vakmanschap en passie 

Toen sommelier Sepideh Sedaghatnia benaderd werd door Neuhaus met de vraag om mee te werken aan deze unieke collectie pralines, heeft ze geen moment getwijfeld. ‘Net als wijn, is chocolade het resultaat van écht vakmanschap. Ze bevatten ook elk een groot scala aan smaken en sensaties. Dit project ligt me erg nauw aan het hart omdat we er alles aan gedaan hebben om elke praline perfect op punt te krijgen. Bij sommige pralines zijn we wel tien keer herbegonnen. De zoektocht was lang maar ongelooflijk boeiend. Het was een intens proces van analyseren, proeven en opnieuw beginnen. Het heeft dan ook anderhalf jaar geduurd voor we helemaal tevreden waren met het resultaat. ’ 

Om deze collectie tot stand te kunnen brengen, heeft Sepideh intensief samengewerkt met Maître Chocolatier Olivier Demol van Neuhaus en werd ook bijgestaan door wijnexperten van het Gault&Millau team. Het resultaat van deze inspirerende kruisbestuiving zijn zes nieuwe pralines die perfect passen bij een glaasje wijn. Drie pralines zijn uitermate geschikt om te degusteren bij rode wijn en drie pralines combineren het best met witte wijnen. 

Start to… wine pairing

Voor de perfecte wijn en chocolade match moet je vertrekken van volgende vuistregel: pralinévullingen gaan het best samen met witte wijn, ganachevullingen met rode wijn.

Drie pralines zijn dus gemaakt op basis van diverse ganachevullingen. Ganache past namelijk perfect bij de typische tannines en complexe, rijgeschakeerde smaken die eigen zijn aan de meeste rode wijnen. Kenners kunnen kiezen voor een specifiek type wijn bij iedere praline.

  • Een krachtige rode wijn matcht wonderwel met een praline die bestaat uit een zachte vulling van Earl Grey, mangopuree en acaciahoning.
  • Een eerder fruitige rode wijn combineer je het best met een uitgesproken praline op basis van saffraan, Colombiaanse chocolade, braambes, kruidige rozemarijn honing en witte chocolade.
  • Bij een rokerige wijn past een praline met kersen, fondantchocolade uit Costa Rica, witte chocolade en cassis cacaoboter dan weer het best.

De andere drie pralines bestaan uit een smaakvolle praliné die fijn in harmonie is met de zachte zuren en typische primaire smaken van fruit, bloemen en kruiden die het merendeel van halfdroge en droge witte wijnen kenmerken.  Kenners kunnen eveneens hier kiezen voor een specifiek type wijn bij iedere praline om zo een excellente smaakbeleving te ervaren.

  • Een florale witte wijn en een praline op basis van acaciahoning, krokante hazelnootpraliné en kardemom, gecoat met melkchocolade teasen je smaakpapillen.
  • Een meer lijvige witte wijn in combinatie met een praline gevuld met amandelpraliné, olijfolie en een toets van zeezout zorgt als het ware voor een nieuwe dimensie.
  • Bij een droge witte wijn past een praline met een mix van pitten, afgewerkt met Dulcey chocolade en paprikapoeder verrassend goed

Sepideh’s tips voor het perfecte proefritueel
Chocolade en wijn, apart zijn ze lekker, gecombineerd een ware streling voor de tong. Met Sepideh’s tips ben je er zeker van dat de smaken perfect blenden en zo zorgen voor een super smaakexplosie. 

1. Bekijk de kleur en de helderheid van de wijn. Ruik aan de wijn en laat hem walsen in het glas om de aroma’s nog beter vrij te laten komen. 

2. Neem een slokje wijn en laat het zachtjes door je mond heen en weer gaan zodat alle delen van de tong beroerd worden. Zuig wat lucht naar binnen om de smaken van de wijn te versterken. Ruik aan de praline en neem een hapje om de heerlijkheden onder het oppervlak te onthullen.

3. Laat de chocolade langzaam smelten tussen je tong en gehemelte. Voel de textuur van de vulling, adem langzaam uit door je neus en ervaar de smaken van de diverse ingrediënten. 

4. Eindig met een slokje wijn zodat de smaken van de praline en wijn zich mooi samen in je mond verweven.

1+1=3
Wie geen wijn drinkt kan de pralines natuurlijk ook solo degusteren maar met een passende wijn erbij zullen de smaken veel meer tot hun recht komen. Het motto 1+1=3 geldt écht wel in dit geval. Welke wijn je dan moet kiezen? De pralines kunnen gecombineerd worden met een ‘algemene’ witte of rode wijn. Heb je een fles in huis dan kan het pairen meteen beginnen. Voor wie meer interesse heeft in wijn, wordt er in het bijbehorende boekje een wijnland en -druif voorgesteld. En voor wie er absoluut niet genoeg van kan krijgen, is er de perfecte match van specifiek geselecteerde wijnen met zelfs de jaargangen erbij.

De luxueuze Wine Pairing Collection geschenkdoos (28 €) bevat naast 24 pralines, ook een gedetailleerde leaflet met wijnaanbevelingen van Sepideh en meer informatie over het proefritueel. De pralines zijn het ideale cadeau voor elke chocolade- en wijnliefhebber en de perfecte afsluiter van een gezellige winteravond.

Verkrijgbaar in de Neuhaus-boetieks, in Divin by Sepi en op neuhauschocolates.com.

Sepideh: ‘Doordat de pralines een reeks heel verrassende ingrediënten bevatten die perfect harmoniëren met de rijkgeschakeerde smaken van de wijn, wordt het proefritueel naar een nieuw niveau getild.’ 

Sepideh Sedaghatnia
Sommelier

Sepideh verliet op haar zeventiende haar geboorteland Iran om zich in Europa professioneel als gediplomeerd sommelier te scholen en verder te ontwikkelen. Sepideh werkte in diverse toprestaurants en werd in 2014 door Gault&Millau tot Sommelier van het Jaar verkozen. In 2015 opende ze in Antwerpen haar eigen wijn- en gastrobar Divin by Sepi waar ze regelmatig bekende wijnmakers ontvangt. Ze schreef ook verschillende boeken over wijn.