KONINKLIJKE COGNAC

Koninklijke Cognac

Cognac is een kostbare en bijzondere drank. Kostbaar vanwege het lange rijpingsproces en bijzonder vanwege de unieke distillering. Als er één cognac is die daarenboven de adjectieven uitzonderlijk en exclusief verdient, dan is het wel LOUIS XIII. 


Een eeuw in een fles
Louis XIII is een eeuw in een fles. Vier generaties keldermeesters werken meer dan 100 jaar aan elke fles. In 1874 creëerde Paul-Émile Rémy Martin deze illustere cognac door de oudste en meest exclusieve eaux-de-vie uit de Grande Champagne regio te mengen. De kristallen flessen worden al generaties lang met de mond geblazen door meesterambachtslieden. Vandaag is Baptiste Loiseau verantwoordelijk voor de nalatenschap en zorgt ervoor dat ook zijn opvolgers over 100 jaar de beste cognac kunnen garanderen. 

Symbool van Franse smaak en verfijning

Over de hele wereld staat Louis XIII voor verfijning en luxe en deze uitzonderlijke cognac was dan ook getuige van veel belangrijke gebeurtenissen. Zo werd hij tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900 en werd al snel een symbool van Franse smaak en verfijning. In de jaren die volgden, betoverde de unieke smaak de koninklijke hoven van Europa en werd ook een permanent onderdeel van de meest prestigieuze hotels overal ter wereld. En die trotse erfenis blijft ook vandaag bestaan. Louis XIII overstijgt de tijd en vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Daar is de uitzonderlijke foodpairing die Louis XIII’s keldermeester, Baptiste Loiseau en huischef Philippe Saint Romas hebben bedacht hét mooiste bewijs van. 

Louis XIII exclusieve degustatie in een exclusief décor
Van een cognac wordt vaak gedacht dat hij uitsluitend gecombineerd kan worden met een dessert. Maar de opmerkelijke ‘koning van de cognacs’ komt ten volle tot zijn recht bij een grote verscheidenheid aan gerechten en past goed bij alles, van kaviaar tot zelfs kreeft. Met deze foodpairing wordt dus nog maar eens aangetoond hoe bijzonder Louis XIII wel is. De 5 gerechten onthullen ten volle de vele facetten van deze drank en zorgen voor 5 uitzonderlijke smaaksensaties. Een exclusieve degustatie vereist een exclusief décor. Voor de voorstelling van deze ‘Five Sensations by LOUIS XIII’ werd dan ook gekozen voor een locatie die de kunst van cognac laat samensmelten met de wereld van kunst en design. 


LOUIS XIII by Axel Vervoordt
Geen betere locatie om de Louis XIII foodpairing experience voor te stellen dan de kunstgalerij Kanaal van Axel Vervoordt. De sfeervolle galerij is gelegen in een historische site langs het Albertkanaal en elke baksteen ademt kunst uit. In het majestueuze hoekgebouw aan het water stelt kunsthandelaar Axel Vervoordt een groot deel van de eclectische kunstcollectie voor en de meubellijn ‘Home Collection’. Ook de privé verzameling van het echtpaar Vervoordt kreeg er een mooie plaats. Met de Axel & May Vervoordt Foundation wil het echtpaar de integriteit van hun kunstcollectie behouden voor toekomstige generaties terwijl ze zich bezighoudt met academische, sponsoren curatoriële activiteiten. In Kanaal organiseert Axel Vervoordt met zijn vzw Inspiratum ook muzikale avonden met het werk van hedendaagse (klassieke) componisten. 

5 Sensations of LOUIS XIII

De Five Sensations experience bestaat uit vijf exquise hapjes die in een bepaalde volgorde worden geserveerd, elk om van te genieten met een slokje Louis XIII cognac. 

Sensatie 1
LOUIS XIII  & Beluga kaviaar
Deze eerste smaaksensatie laat alle aspecten van Louis XIII tot hun recht komen. In combinatie met de allerbeste kaviaar laat de koning van de cognac zijn volle en pure karakter zien. De kaviaar bereidt het gehemelte voor op de cognac, terwijl de donkere fruittonen van de cognac heel mooi spelen met smaken van de kaviaar. 

Sensatie 2
LOUIS XIII & Europese kreeft, fijne Thaise gelei
Wie dacht dat kreeft een te milde smaak heeft om te combineren met cognac heeft het mis. De finesse van de Louis XIII past verrassend goed bij de versheid van de kreeft. De Thaise rijsgelei gelei geparfumeerd met chili, gember en look, accentueert de exotische noten van de cognac. 

Sensatie 3
LOUIS XIII & Hibiscus en granaatappel granita
Een uiterst frisse combinatie die het smaakpalet neutraliseert. De koude, crunchy textuur geeft de frisse noten van de cognac een geweldige boost. De granaatappel zorgt voor een extra exotische toets en de hibiscus verhoogt het zoete van de cognac. 

Sensatie 4
Louis XIII & Bellota schaafjes
Het vet en het zout van de flinterdunne bellota schaafjes brengen alle prachtige texturen van de gouden vloeistof naar boven; zijdeachtig, vol en toch ook heerlijk licht. Een heerlijke combinatie die het smaakpalet verrast. 


Sensatie 5
LOUIS XIII & Limousin Tenderloin Beef en maki tartaar
De smaak van dit fijne stukje vlees accentueert de volle smaaknoten van de cognac. De maki tartaar met kappertjes en gekruid met koriander en citroen zijn een perfecte match voor de volle accenten van de cognac. 


De pairing principes

-Om ten volle te kunnen genieten van de 250 smaken en aromas van Lousi XIII, begin je de smaaksensatie met een klein slokje cognac.

-Eén glaasje Louis XIII volstaat voor de volledige 5 Sensations Experience.

-Neem eerst een hapje van het gerecht en daarna een slokje cognac.

-Laat voldoende tijd tussen de gerechtjes zodat de complexe smaken van Louis XIII de tijd krijgen zich te ontwikkelen in je mond.

Uiteraard kan je van elk gerechtje afzonderlijk genieten. Je kan je gasten dus gerust verrassen met een granita en een glaasje Louis XIII als dessert of grote ogen scoren met een kaviaar hapje in combinatie met een glaasje Louis XIII. Wil je toch gaan voor de 5 smaaksensaties, respecteer dan de opeenvolging van de gerechtjes en zorg ervoor dat je enkel gebruik maakt van de allerbeste producten. Producten die het waard zijn gekoppeld te worden aan de koninklijke cognac Louis XIII. 

Meer informatie 

www.louis-xiii.com